Kdo je kdo aneb velká jména ve světě Laravelu

Laravel je založen hlavně na komunitě. V dnešním článku si představíme hlavní představitele Laravel týmu a také známé osobnosti, které se výrazně podílí na vývoji, šíření a zjednodušování práce s tímto frameworkem.

Hlavní Laravel tým

Taylor Otwell

Taylor je zakladatel a tvůrce Laravelu. Je stále velmi aktivní ve vývoji frameworku. Většina jeho času je věnována jistotě, že Laravel bude tak dobrý, jak jen bude moct a bude obsahovat ty nejlepší vývojařské zkušenosti, které jsou jen možné.

Mohamed Said

Mohamed je první oficiální zaměstnanec Laravelu. Pracuje externě z Egypta a pomáhá Taylorovi s údržbou frameworku a také při každodenních pracích na dalších Laravelovských "produktech", jako je například Laravel Forge.

Dries Vints

Dries je častý řečník na konferencích, nedávno vystupoval například na LaraconUS 2019 nebo LaravelUK 2019. Jedná se o klíčového člena Laravelu, který taktéž přispívá do frameworku a navíc má na starosti pull requesty a issues.

James Brooks

James je nejnovějším členem Laravel týmu se sídlem v Anglii. Je velmi aktivní v podpoře Forge a jiných Laravel produktech celého ekosystému.

Tvůrci open balíčků

Jedna z nejdůležitějších věcí Laravelu je obrovská komunita, která se navzájem podporuje. Díky tomu existuje celá řada různých balíčků, se kterými dokážete vytvořit téměř cokoliv vás napadne.

Spatie

Spatie je agentura sídlící v Antverpách v Belgii. Jedná se o klíčovou skupinu Laravel komunity a nabízí zdarma mnoho balíčků.

Freek van der Herten

Freek je již tradiční a častý řečník na Laravel i PHP akcích po celé Evropě, včetně Laracon US nebo Laracon Online 2020. Stojí také za úspěšným projektem Laravel Flare, který napsal společně s Marcelem Pociotem. Freek organizuje FullStackEurope a je také zakladatelem služby OhDear.app.

BeyondCode

Firma je známá díky jejich vývoji BotMana (nejznámější PHP ChatBot framework na světě). BeyondCode je digitální společnost sídlící v Mönchengladbachu v Německu. Stejně jako Spatie vytvořili několik skvělých balíčku pro Laravel komunitu - většinu z nich udržuje a vyvíjí Marcel Pociot.

Marcel Pociot

Marcel se ve světě Laravelu stal známým poté, co jeho firma BeyondCode vydala BotMana a měl o něm několik přednášek. Od té doby jeho popularita stále roste. Je také autorem série PHP Package Development o vývoji vlastního balíčku do Laravelu. Nedávno také vydal Tinkerwell, online editor, který dokáže spustit PHP kód v lokálních i remote aplikacích.

Tighten Co.

Tighten je společnost oficiálně založena v Chicagu, USA. Jejich tým je nicméně rozprostřen po celých státech. Jejich vliv na svět Laravel má na svědomí především Matt, jeden ze zakladatelů a technický ředitel.

Matt Stauffer

Ve světě je znám především jako autor knihy "Laravel Up and Running", která bohužel nebyla u nás stále přeložena. Již více než pět let přednáší, objevil se také na Laravel UK 2018 nebo Laracon Online 2020.

Novinky a aktualizace

Laravel a jeho komunita se rozrůstá velmi rychle. Stále vycházejí nové balíčky, důležité aktualizace a objevují se nové a zajímavé články, které je potřeba sdílet. Díky tomu existuje několik skvělých stránek, které sdílejí to nejlepší co se týče Laravelu.

Laravel News

Jedná se o oficiální stránky Laravelu, které nabízí mnoho novinek od komunity a hlavních vývojářského týmu. Stránky také nabízí odkazy na práci (české nabídky se zde objevují jen velmi vzácně), týdenní newsletter a Lravel události, které se konají po celém světě.

Eric Barnes

Eric je autorem a hlavním moderátorem Laravel News. Je zodpovědný za stránky, jejich obsah, sponzory, odkazy a mnoho dalšího. Zařizuje také další věci pro komunitu, jako jsou Laracon Online konference.

Laravel Daily

Povilas Korop

Povilas pochází z Litvy a s PHP pracuje více než 20 let. S Laravel jako hlavním frameworkem nicméně začal pracovat před více než pěti lety. Začínal tak, že každý den psal snippety nebo návody pro Laravel vývojáře a později se to rozrostlo do samostatné stránky LaravelDaily, která postupně nabírala další autory a vývojáře. Povilas je také autorem CRUD rozhraní QuickAdminPanel pro Laravel.

Video tutoriály

Pokud se chcete naučit pracovat v Laravelu (a nejen v něm), rozšířit si vědomosti, zjistit novinky, vzpomenout si na způsob řešení, který jste už zapomněli protože jste to nějakou dobu nepoužívali, pak je zde možnost podívat se na online návody či kurzy.

Laracasts

Takzvaný "Netflix pro programátory". Po zaplacení měsíčního či ročního poplatku (některá videa jsou zdarma; na Black Friday bývá sleva až 50%) získáte přístup opravdu k velkému množství videí, které se vždy nějakým způsobem týkají Laravelu. Najdete zde také videa s "best practices" v PHP nebo jak lépe pracovat s vývojařskými nástroji (IDE, Git apod.), takže i když nebudete Laravel fanoušek nebo Laravel nebude váš hlavní framework, stojí to za investici.

Jeffrey Way

Jeffrey je zakladatelem Laracastu a je nejčastějším hlasem, který ve videích uslyšíte. Známý je také svým přístupem k rozpadu často komplexních úkolů, které se dá snadno pochopit.

Laravel Core Adventures

Ve videích se jde více do hloubky ja celý Laravel framework funguje. Vysvětlují se zde i další části frameworku jako Notifikace, Service Container a další.

Christoph Rumpel

Christoph je jediným autorem videí Laravel Core Adventures, je velmi aktivní na Twitteru a také přednáší na mnoha konferencích, například na Laravel Live UK 2019.

Všechny fotky byly použity z jejich Twitterových účtů