Laravel Forge

Laravel Forge považuji za jeden z nejdůležitějších milníku v celém Laravel ekosystému, na kterém běží i tento blog. Osobně jsem si tuto službu zamiloval především díky její jednoduchosti, včetně rychlé a bezproblémové pomoci.

Co je Laravel Forge?

Laravel Forge slouží pro management serveru, konkrétně pro PHP a Laravel deploy webových aplikací. Taylor Otwell, tvůrce Laravelu, tuto službu vytvořil především za účelem získání peněz pro vývoj open-source frameworku, a díky tomu se mohl full-time věnovat pouze Laravelu.

Zatímco na světě již existuje několik let systém platform-as-a-service (PaaS), tak stále je potřeba celá řada konfigurace pro rozběhnutí, i když jednoduché, Laravel aplikace. Forge však funguje jinak. Narozdíl od přímého hostování PHP aplikace Laravel Forge využívá SSH pro přihlášení na požadovaný server a nainstaluje všechen software, který je potřeba pro rozběhnutí většiny moderních PHP aplikací. Jednou z výhod je možnost jednoduchého přesunu - kdykoliv můžete změnit hostingového poskytovatele a pokračovat v konzistentním nastavením serveru. Forge také zvládá nainstalování balíčků a nastavení serverového zabezpečení mnohem bezpečněji. Díky jednoduchosti se tak Forge hodí především na menší až středně velké PHP aplikace, které nepotřebují speciální infrastrukturu.

Cena

Protože Forge funguje trochu jinak než PaaS, cenový model je také jiný. S Forge platíte za váš web hosting plus software, které Forge nabízí. Tedy cena začíná na 12$/měsíc, nicméně podle potřeb může cena ještě růst. enter image description here

V praxi to může teda vypadat takto. Pokud bychom měli jeden menší virtuální stroj (droplet) na DigitalOcean, tak za něj zaplatíme 6.05$ (5$ + 1.05$ za VAT). K tomu nám postačí "Hobby" verze od Forge za 12$. Celkem tedy mesíčně zaplatíme 18.05$ (cca 389 Kč v době napsání toho článku) za vlastní virtuální stroj (který samozřejmě nemusí sloužit jen pro PHP aplikace) + prakticky kompletní deploy aplikací a snadný management serveru.

Možnosti

Forge se specializuje na Laravel (a všeobecně na PHP projekty), takže není tolik flexibilní pro všechny případy jako je třeba Heroku. Nicméně Forge nabízí možnost škálovat vlastní droplet za mnohem menší cenu než Heroku a obsahuje několik klíčových možností, které se pro PHP aplikace určitě hodí:

  • Instalování SSL certifikátů (zadarmo na jedno kliknutí) a HTTPS přesměrování
  • Správa cronu
  • Správa démon procesů (například pro queue)
  • Přidání několika stránek na jediný server
  • Možnosti přidat a rozběhnout vlastní bash skripty na serveru
  • Deploy aplikace rovnou z Githubu přes SSH
  • Jednoduchá integrace s DigitalOcean, AWS nebo linode
  • Jednoduchá správa Mysql databáze

Závěr

Osobně můžu doporučit pokud potřebujete jednoduše a prakticky bez problémů rozběhnout menší až středně velkou Laravel aplikaci. Nemusíte řešit například problémy sdíleného hostingu a vše máte pod vlastní správou. Změnit PHP verzi (která je vždy aktualizovaná) lze tak jedním kliknutím, stejně tak restartování serveru. Stejně tak jednoduše můžete vytvářet a spravovat Mysql databáze (včetně uživatelských práv) bez nutnosti jakékoliv manuální instalace a nastavování.

Určitě pak doporučuji shlédnout celou sérii na Laracastu, která je zdarma, a najdete zde všechny možnosti Forge včetně jejich nastavení.