Laravel Spark

Laravel Spark je perfektní SaaS balíček pro případ, kdy potřebujete rychle a jednoduše zprovoznit měsíční či roční předplácení vaší služby, upravovat si platební metody, měnit již existující předplatné či stáhnout si výslednou fakturu.

Spark je postaven na Laravel Cashier a společně s Laravel Jestream nebo Laravel Breeze je možné velmi rychle rozběhnout kompletní aplikaci včetně autentizace v jednoduchém designu. Spark je navíc zcela izolovaný balíček, který běží na samostatné routě a má zcela oddělenou logiku, která je řízena hlavním konfiguračním souborem.

V únoru 2021 vyšla zcela nová a přepracovaná verze, pojmenovaná jako Laravel Spark Next (původní naopak byla přejmenována jako Laravel Spark Classic). Ta nabízí dvě možnosti placení - přes Stripe nebo přes Paddle. Obě možnosti navíc umožňují platit přes PayPal. Paddle, který v předchozí verzi nebyl, navíc řeší DPH (resp. VAT) pro všechny země na světě, takže o jeden krok méně práce.

Takhle pak může vypadat hlavní stránka předplatného: enter image description here Laravel Spark není open-source a je tedy placený. Cena je 99$ za projekt nebo 199$ pro neomezený počet projektů. Obě ceny pak zahrnují roční aktualizace. Na naše poměry se to může zdát jako vysoká cena, nicméně s ohledem na velmi rychlou implementaci, jednoduchou konfigurací a jistotou, že se jedna o oficiální Laravel balíček, se cena nemusí zdát až tak vysoká.

Na závěr si opět doporučuji projít oficální dokumentaci Laravel Spark či se podívat na krátké video od Taylora Otwella popisující balíček: